Page 5 - e-Buletin November 2018
P. 5
FOOD SAFETY &
TECHNOLOGY SUMMIT
APAC 2018
B Dr. Lee Boon Chye, Timbalan Menteri
Kesihatan Malaysia telah merasmikan
Food Safety & Technology Summit
YAPAC pada 13 November 2018 di Hilton
Hotel, Kuala Lumpur. Kini, pihak terlibat dalam
industri makanan perlu bersedia untuk memenuhi
piawaian yang tinggi dalam mematuhi audit yang
ditetapkan oleh Bahagian Keselamatan dan
Kualiti Makanan (BKKM), Kementerian Kesihatan.
KKM juga menggalakkan penyediaan makanan
yang selamat dan sihat oleh premis makanan
menerusi kempen “Bersih, Selamat dan Sihat”
menerusi penganugerahan sijil BeSS. Sejak tahun
2001, Kerajaan telah memperkenalkan sistem
HACCP dalam industri makanan yang meliputi
aktiviti pensijilan dan pengawasan sistem dengan
memberikan pengiktirafan rasmi kepada premis
makanan yang telah melaksanakan sistem HACCP
secara berkesan selaras dengan trend global dalam
keselamatan makanan. Matlamat utama skim ini
adalah untuk meningkatkan pengeluaran makanan
yang selamat dan mempromosikan penerimaan
makanan di pasaran domestik dan antarabangsa.
E-BULETIN KKM EDISi NOVEMBER 2018 02